Υπηρεσία Μνήμης

H Υπηρεσία Μνήμης Νeuropsych είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία που απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που βιώνουν δυσκολίες στη μνήμη τους, όσο και στους συγγενείς και τους φροντιστές τους. Σε συνεργασία με ένα δίκτυο ειδικών, παρέχουμε μια ολοκληρωμένη διαγνωστική υπηρεσία, όπου περιλαμβάνεται κατά περίπτωση έναρξη θεραπείας καθώς και πληροφορίες σχετικά με τρόπους διαχείρισης και υποστήριξης.
 

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Σε αντίθεση με ό,τι συχνά διαδίδεται ως στερεότυπο, η άνοια δεν είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης, αλλά αντίθετα προκαλείται από φυσικές ασθένειες, με συχνότερη αυτή του Αλτσχάιμερ. Ως ιατρική πάθηση λοιπόν, απαιτεί και την ανάλογη αντιμετώπιση (έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία).

 
Σχετικά με την υπηρεσία

Στην Yπηρεσία Μνήμης Neuropsych παρέχεται μία πρότυπη, τυποποιημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξέταση μνήμης, στα πλαίσια διερεύνησης πιθανής άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό και τη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου άνοιας. Προσφέρονται επίσης χρήσιμες στρατηγικές και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την έκταση των δυσκολιών μνήμης και να ζήσετε ανεξάρτητα και με ασφάλεια.

Στόχος της αξιολόγησης είναι η κατανόηση της αιτίας των προβλημάτων μνήμης και συνακόλουθα η διάγνωση. Η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελείται από τη συνέντευξη, όπου λαμβάνεται ένα λεπτομερές κλινικό ιστορικό και τη διεξαγωγή μιας σειράς από τεστ που αξιολογούν τη μνήμη και τη σκέψη (π.χ. προσοχή, γλώσσα, αντίληψη). Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διερέυνησης μπορεί να ζητηθεί ειδικός αιματολογικός έλεγχος, κλινική νευρολογική εξέταση καθώς και μία απεικόνιστική εξέταση του εγκεφάλου (π.χ. MRI ή CT scan). Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυνητικά αναστρέψιμες αιτίες των διαταραχών μνήμης, όπως είναι τα προβλήματα διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη, άγχος) και μια σειρά παθολογικών καταστάσεων (π.χ. έλλειψη βιταμινών, προβλήματα θυρεοειδούς, υδροκέφαλος κ.α.). Η υπηρεσία συνεργάζεται με ειδικό νευρολόγο και παθολόγο, ενώ όπου απαιτείται γίνεται παραπομπή για απεικονιστικό έλεγχο του εγκεφάλου.

 
Τί γίνεται στη συνέχεια;

Η ομάδα μας θα συζητήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατόν. Εάν χρειαστεί, θα συναντηθούμε ξανά μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τη διάγνωση καθώς και για τους τρόπους διαχείρισης και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές επιλογές.  Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φαρμακευτική αγωγή (εάν ενδείκνυται)
  • παραπομπή στις κατάλληλες υπηρεσίες
  • παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης για τους φροντιστές
  • στρατηγικές μνήμης
  • ψυχολογικές θεραπείες
  • θεραπεία γνωστικής διέγερσης (cognitive stimulation therapy), όπου ενδείκνυται
 
Επικοινωνία

Για να προγραμματίσετε μια εξέταση μνήμης μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210-7218200, καθημερινές 09:00-17:00.