Κλινική Μνήμης

Κλινική Μνήμης

Που οφείλονται οι διαταραχές μνήμης;

Η πορεία προς το γήρας φέρνει και αλλαγές στη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Οι άνθρωποι αρχίζουν να ξεχνούν καθώς γερνάνε και αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι ωστόσο φυσιολογικό είναι να βιώνει κάποιος απώλεια μνήμης σε τέτοια έκταση ώστε να επηρεάζεται η αυτόνομη λειτουργικότητά του ή η προσωπική του ασφάλεια. Δεν είναι φυσιολογικό ακόμα τέτοια προβλήματα μνήμης να συνοδεύονται από μεταβολές στη διάθεση, την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά.

Μη-φυσιολογική απώλεια της μνήμης μπορεί να οφείλεται σε αναστρέψιμες καταστάσεις και παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το στρες, κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ, κάποια μόλυνση, έλλειψη σωστής διατροφής, ή να παρατηρείται ως συνοδό σύμπτωμα ιατρικών παθήσεων. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση παρόλα αυτά, και η θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τέτοιες καταστάσεις. Απώλεια μνήμης και εκτεταμένες μνημονικές διαταραχές ωστόσο μπορούν να οφείλονται σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως:

 • Ÿ Ήπια Νοητική Έκπτωση
 • Νόσος Alzheimer και συγγενείς άνοιες
 • Αγγειακή άνοια
 • Νόσος Parkinson

ή ακόμα και σε τραύμα του εγκεφάλου (π.χ. κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αρχικό σύμπτωμα μπορεί να είναι μια μη φυσιολογική αλλαγή στην προσωπικότητα.

Με τη σωστή διάγνωση και τον κατάλληλο θεραπευτικό σχεδιασμό, οι ασθενείς με Alzheimer και άλλες άνοιες μπορούν να φτάσουν στο βέλτιστο για την κατάσταση τους επίπεδο αυτόνομης λειτουργικότητας, και να βελτιώσουν την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής τους.

Νευροεπιστημονική μονάδα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης

 

Υπηρεσίες Κλινικής Μνήμης του Νοσοκομείου Metropolitan

 • Νευρολογική εξέταση
 • Νευροψυχολογική εξέταση
 • Εργαστηριακές εξετάσεις
 • Ακτινοδιαγνωστικές – απεικονιστικές Ÿεξετάσεις (MRI, CT scans)
 • Θεραπευτικός σχεδιασμός – παρέμβαση
 • Συμβουλευτική με φροντιστές – συγγενείς

Η Κλινική Μνήμης του Νοσοκομείου Metropolitan αποτελείται από Νευρολόγο, Κλινικό Νευροψυχολόγο, και παρέχει επίσης νευροακτινολογική και παθολογική υποστήριξη εφόσον απαιτείται. Στόχος της επιστημονικής ομάδας της Κλινικής είναι η έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της φύσης των προβλημάτων μνήμης, που θα οδηγήσει στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου παρέμβασης και θεραπείας.

 

Τι γίνεται στην Κλινική Μνήμης;

Κατά την πρώτη επίσκεψη που μπορεί να έχει διάρκεια 1-2 ώρες, γίνεται μια αδρή αξιολόγηση της μνήμης και του επιπέδου γνωστικής λειτουργικότητας του ασθενούς. Εκτιμάται η έκταση του προβλήματος και προσεγγίζεται η υποκείμενη αιτία για τα προβλήματα μνήμης.

Ακολούθως, αν κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής θα υποβληθεί σε εργαστηριακές και παθολογικές εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος, εγκεφαλογράφημα, MRI και CT scans), ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα.

 

Νευροψυχολογική εξέταση

Σε επόμενο στάδιο ο Κλινικός Νευροψυχολόγος εξετάζει τον ασθενή με τυποποιημένες δοκιμασίες και νευροψυχολογικά-ψυχομετρικά τεστ που επικεντρώνονται στη Μνήμη, την Προσοχή, την Αντίληψη και τη Διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Η νευροψυχολογική εξέταση καταλήγει σε ένα λεπτομερές προφίλ γνωστικής λειτουργικότητας που φανερώνει τα γνωστικά ελλείμματα του ασθενούς και ρίχνει φως στη σχέση εγκεφάλου και συμπεριφοράς.

 

Σχεδιασμός θεραπευτικής παρέμβασης

Η θεραπευτική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και τροποποίηση συμπεριφορικών συμπτωμάτων της άνοιας, νοητική ενδυνάμωση και αποκατάσταση με γνωστικές ασκήσεις. Καθόλη τη διάρκεια της αξιολόγησης και του θεραπευτικού σχεδιασμού, η ομάδα της Κλινικής συνεργάζεται στενά με το φροντιστή και τους συγγενείς του ασθενούς, και παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία.

Οι σύγχρονες νευροεπιστήμες έχουν συμβάλλει στη χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη. Νέα κλινικά και ερευνητικά δεδομένα μπορούν να μας δείξουν τις αιτίες πίσω από τις διαταραχές της μνήμης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

 

Τι είναι η Κλινική Μνήμης;

Η Κλινική Μνήμης είναι μια πρότυπη, εξειδικευμένη μονάδα παροχής υπηρεσιών για ασθενείς που βιώνουν προβλήματα μνήμης και αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες η στην προσωπικότητά τους, και για τα άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

 

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Metropolitan με στόχο το συνδυασμό της άριστης νευρολογικής ιατρικής πράξης, της κλινικής νευροψυχολογίας, και των τελευταίων τεχνολογικών-διαγνωστικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Στόχος της Κλινικής Μνήμης

 • Έγκαιρη διάγνωση: Ήπια Γνωστική Έκπτωση – Άνοιες – Αλτσχάιμερ
 • Ÿ Σχεδιασμός θεραπείας
 • Ÿ Γνωστική ενδυνάμωση-αποκατάσταση Ÿ
 • Συμβουλευτική συγγενών

Επικοινωνία – ραντεβού

Για πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να καλείτε στο 210-4809160

Υπεύθυνος Τμήματος Νευροψυχολογίας Ανδρέας Νίντος, MSc / nidos@neuropsych.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *